Motorrijles

//Motorrijles
Motorrijles2017-11-14T11:11:01+00:00

Motorrijles Rijschool Rotterdam 

Rijschool Rotterdam - MotorrijlesWil jij ook Motorrijles volgen? De laatste jaren wordt het motorrijden steeds populairder. Handig om tussen de files door te rijden onderweg van je werk naar huis, maar ook heerlijk om gewoon lekker te toeren op de motor.
De motorrijlessen bij Rijschool Break duren 50 minuten per rijles, en worden aangeboden in blokuren (2 rijlessen achter elkaar). Tijdens de motorrijlessen kun je motorjassen, motorhelmen en motorhandschoenen lenen van de rijschool. Het startadres van de motorrijlessen is bij ons op kantoor aan de Riederlaan 69 in Rotterdam.

Het motorrijbewijs

Om het motorrijbewijs te behalen zul je drie examens moeten afleggen. Het theorie-examen, het AVB examen en het AVD examen. Op deze pagina zullen we je een zo goed mogelijk beeld geven over de examens.

AVB motorexamen
Het AVB motorexamen is het eerste praktijkexamen wat zal worden afgelegd tijdens het behalen van je motorrijbewijs. Wanneer je nog geen motortheorie certificaat hebt behaald kun je toch al het AVB examen afleggen indien je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs. Indien je nog niet in het bezit bent van een autorijbewijs zul je eerst het motortheorie certificaat moeten behalen voordat je aan het AVB examen kunt deelnemen.

Bij het AVB motorexamen gaat het vooral om de voertuigbeheersing van de motor. Voor de examinator is het belangrijk om te zien dat de motor onder controle hebt.
In totaal zijn er 12 oefeningen die je voldoende moet beheersen. Deze 12 oefeningen zijn onderverdeeld in 3 clusters;

Cluster 1:
Achterruit inparkeren

Cluster 2:
Langzame slalom, wegrijden uit een parkeervak, 8tje draaien, halve draai (links- en rechtsom) en stapvoets in een rechte lijn rijden.

Cluster 3:
Uitwijkoefening, snelle slalom en de vertragingsoefening

Cluster 4: 
Noodstop, precisiestop en de stopproef.

Tijdens het AVB examen laat je in totaal 7 oefeningen zien. De examinator bepaalt welke oefeningen dit zijn. In ieder geval wordt er uit ieder cluster minimaal 1 oefening gedaan. Mocht je de oefening niet met een voldoende afronden dan heb je het recht om iedere oefening maximaal 1 keer te herkansen. Je moet tenminste 5 van de 7 oefeningen na herkansing met een voldoende hebben afgerond. Daarbij is het belangrijk dat je tenminste uit ieder cluster 1 oefening correct hebt uitgevoerd.

In onderstaande video’s zullen we je een beeld geven van de oefeningen en van de motorrijlessen bij Rijschool Break.

AVD examen
Indien het AVB examen is behaald gaan we aan de slag met het AVD examen. Bij het AVD examen draait het om de verkeersdeelneming. Tijdens de rijlessen gaan we zowel binnen- als buiten de bebouwde kom oefenen om veilig als motorrijder aan het verkeer deel te nemen.

Ervaar in 100 minuten hoe het is om motor te rijden

Na de proefles geen verplichtingen

Proefles

40,00100 minuten
  • Rijles op eigen niveau
  • Ervaar de kwaliteit van Rijschool Break

 

Bekijk hier alle Tarieven

Tarieven Motorrijlessen

 

De AVB oefeningen | Rijschool Break | Rijschool Rotterdam

 

Achteruit inparkeren – Cluster 1

Het achteruit inparkeren is een verplichte oefening bij het AVB motorexamen. Tijdens de oefening loop je aan de rechterkant van de rijbaan met de motor aan de hand. Daarna loop je achteruit met de motor aan de hand en parkeer je de motor in een parkeervak en zet je de motor op de standaard. Tijdens het achterruit lopen met de motor is het vooral erg belangrijk dat je om je heen blijft kijken en het overig verkeer in de gaten houdt. Als de motor geparkeerd is haal je de motor weer van de standaard en kijk je of je het parkeervak veilig kunt verlaten. Indien dit het geval is loop je naar rechts met de motor uit het parkeervak.

Binnenkort verschijnt hier een instructievideo over het achteruit inparkeren met de motor

 

Binnenkort verschijnt hier een instructievideo over de langzame slalom

 

Langzame slalom – Cluster 2

De langzame slalom is een verplichte oefening bij het AVB motorexamen. Tijdens de oefening maakt het niet uit met welke snelheid je deze uitvoert. Het is verplicht om de oefening te doen met een slippende koppeling. Indien je de snelheid wilt verminderen gebruik je hiervoor de voetrem. Het is de kunst om balans te houden tijdens de oefening. Mocht je merken dat de balans minder wordt dan betekent dit dat er te weinig aandrijving is met de motor en laat je de koppeling wat meer opkomen.

Wegrijden uit een parkeervak – Cluster 2

Het wegrijden uit een parkeervak is een keuze oefening tijdens het AVB examen. Het is de bedoeling dat je vanuit stilstand weg rijdt uit een parkeervak, naar links of naar rechts. Het is belangrijk dat je veilig en gecontroleerd direct een scherpe bocht maakt.

Binnenkort verschijnt hier een instructievideo over het wegrijden uit een parkeervak.

 

 

 

Achtje draaien – Cluster 2

Tijdens het draaien van een achtje rijd je met een gelijkmatige snelheid in de vorm van een acht. Het is belangrijk dat je goed tegen leunt en doorkijkt naar de kant waar je heen moet.
Je mag gebruik maken van de voetrem tijdens deze oefening.

Halve draai – Cluster 2

Deze oefening is vergelijkbaar met het begin van de oefening ”achtje draaien”.
Je rijdt met een trekkende motor langs de pylonen, na de tweede pylon maak je de halve draai. Het is belangrijk dat je goed de bocht doorkijkt en kijkt naar de plek waar je heen wilt. Op deze manier stuur je de motor automatisch de gewenste kant op. Zorg dat je de motor trekkend houdt om de balans tijdens de oefening te bewaren. Als je de halve draai hebt gemaakt rijdt je rechtdoor langs de pylon het oefenvak uit.

Binnenkort verschijnt hier een instructievideo over het maken van een halve draai.

 

Binnenkort verschijnt hier een instructievideo stapvoets rijden.

 

Stapvoets rijden – Cluster 2

Als je bij het AVB examen deze oefening moet doen dan is het de bedoeling dat je naast de lopende examinator blijft rijden op het tempo van de examinator. Hierbij is het belangrijk om balans te houden met de motor en om goed gebruik te maken van de koppeling en de (voet)rem.

 

Snelle Slalom – Cluster 3

De snelle slalom is een oefening op het AVB motorexamen die behoort tot de cluster 3 oefeningen.
Er worden 6 pylonen uitgezet in een rechte lijn met 8 meter afstand tussen iedere pylon.

Van de kandidaat wordt verwacht dat deze met een minimale snelheid van 30 kilometer per uur tussen de pylonen door slalomt. Hierbij is het belangrijk dat er constant aandrijving is aan de motor en de oefening vloeiend wordt uitgevoerd.

Het is de bedoeling dat er vanuit de heupen wordt gestuurd en dat de tank van de motor geklemd wordt door de benen voor een betere voertuigbeheersing.

 

 

 

 

Vertragingsoefening – Cluster 3

Bij de vertragingsoefening is het de bedoeling dat je start vanuit stilstand en zo snel mogelijk op een snelheid van 50 kilometer per uur rijdt in de derde versnelling. Bij het poortje rem je af tot de snelheid van 30 kilometer per uur en schakel je terug naar de tweede versnelling. Hierna slalom je met een snelheid van 30 kilometer per uur om de pylonen heen.

Binnenkort komt hier een video over de vertragingsoefening